Doorgaan naar hoofdcontent

22ste zondag door het jaar B


Een paar weken geleden was ik mee op een van de zomerkampen van ons bisdom. Het was geweldig om met tieners een week op pad te zijn en zo samen een mooie tijd te hebben. In die week heb ik ontzettend vaak UNO gespeeld, een kaartspelletje. Eigenlijk is het gewoon pesten, maar volgens de tieners is het echt een heel ander spel.

Er was een deelnemer die dit continu wilde spelen en ik was vaak de gelukkige. Het ingewikkelde was wel dat hij liever niet verloor en daarom wat rommelde met de regels. Het waren ook zijn kaarten en in zijn gedachte had hij er daarom ook recht op. Soms gingen andere kinderen met hem de discussie aan, maar hij bleef het steeds weer proberen. Aan de ene kant was het grappig om te zien hoe creatief hij met de regels omging, maar tegelijkertijd kwam het ook het spelletje niet ten goede.

Regels zijn er namelijk niet voor niets, ze geven een bepaalde structuur en je weet waar je aan toe bent. In ons dagelijks leven kunnen regels soms beklemmend voelen, terwijl ze een goede insteek hebben.

Regels geven ons houvast en duidelijkheid. Ze helpen ons bijvoorbeeld om veilig door het verkeer te gaan en samen te leven zonder al te veel conflicten. Ze maken het mogelijk om eerlijk te spelen, zowel in een spelletje UNO als in het echte leven. Daarvoor moeten we alleen de betekenis van de regels niet uit het oog verliezen.

Dat is ook waar Jezus ons vandaag in het Evangelie op wijst. De Farizeeën zoeken Jezus weer eens op om Hem ergens op aan te spreken. Vandaag gaat het over reinheid en ze vragen waarom de leerlingen de handen niet wassen voor het eten. Dit is meer dan alleen goede hygiëne, het is een gelovige traditie. Het is geen opgelegde Wet uit het Joodse geloof, maar het is er wel uit ontstaan.

Binnen de Joodse traditie is reinheid, zuiverheid belangrijk. In het Bijbelboek Exodus wordt het voor de Joodse priesters vastgelegd dat zij zich moeten reinigen voordat ze de tempel kunnen binnengaan. Dit groeide later uit tot de traditie dat alle Joden zich moesten reinigen als symbool van de morele zuiverheid om God onder ogen te kunnen komen. Bij de Farizeeën werd het een uiterlijk ritueel, terwijl het natuurlijk ook gaat om wat er bij je van binnen gebeurt. Precies zoals Jezus het ons vandaag voorhoudt.

De gelovige regels die ons worden voorgehouden hebben als doel om ons op God te richten. De regel moet alleen geen afgod worden, het moet niet belangrijker worden dan waar het op wijst. Daarom is het van belang dat we nooit de betekenis van een regel uit het oog verliezen. Zoals er spelregels bij een kaartspelletje als UNO zijn om het spelplezier ten goede te komen, richten religieuze regels ons op God. Daar mogen we steeds aandacht voor hebben. Dit klinkt ook door in de eerste lezing uit het Bijbelboek Deuteronomium. Hierin wordt de Wet geduid die God via Mozes aan het Joodse Volk geeft. Het begint met de oproep om te luisteren: “Luister dan, Israël”. 

In het Hebreeuws staat er “Sjema Israël”. Dit is inderdaad te vertalen als luister of hoor Israël. Het kan ook verstaan worden als: "Neem het ter harte". Het gaat namelijk verder dan alleen aanhoren, je mag actief luisteren en er ook iets mee doen. Het mag je in beweging brengen. Een beetje zoals Jakobus in zijn brief schrijft: “Weest uitvoerders van het woord en niet alleen toehoorders.”

Regels, wetten en voorschriften zijn er niet voor niets, tegelijkertijd mogen we aandacht hebben voor de onderliggende betekenis. Dat is al ingewikkeld genoeg. Het richtsnoer om dat op het spoor te komen is de liefde. We mogen ons hart laten spreken. Dat kunnen we doen door onszelf de volgende vragen te stellen:

Doen we wat we doen om ons op God te richten, of zijn we zo druk met hoe we overkomen dat dat op de voorgrond staat?

Als je iemand ergens op aan moet spreken, doe je dit dan vanuit liefde of om een punt te maken? Wil je laten zien hoe goed jij het voor elkaar hebt, of wil je de ander werkelijk helpen?

Jezus zegt het terecht in het Evangelie: het draait om wat er van binnen gebeurt. Je kan mooie volzinnen spreken over hoe een ander zich dient te gedragen, maar als jij dat zelf niet voorleeft, ben je niet op het juiste spoor en is er in ieder geval ruimte voor verbetering. 

We mogen steeds groeien richting de Levende Heer. Daarvoor mogen we in alles wat wij doen en laten Hem centraal zetten, door ons hart voor Hem open te stellen en Hem de ruimte geven om ons in beweging te brengen met daden van liefde. Amen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

21ste zondag door het jaar B

  Soms kunnen we in de Bijbel teksten tegenkomen die wat ongemakkelijk aanvoelen. Het is dan gemakkelijk om ze over te slaan en het er vooral niet over te hebben. Op die manier houden we het leuk en gezellig. Tegelijkertijd doen we die teksten daarmee tekort en sluiten we ons af voor de boodschap die ze ons te brengen hebben. Ooit kreeg ik een Bijbeltje, een klein boekje waar alle ingewikkelde teksten uit waren geknipt. Als je het doorbladerde, waren er soms woorden weg, maar ook hele zinnen en hoofdstukken. Je hield een gatenkaas over waar niets van te breien was. De kern ontbrak. Ook dat zal niet de bedoeling zijn. Moeilijke teksten, en hetzelfde geldt voor ingewikkelde situaties en nare omstandigheden, zullen we onder ogen moeten komen. Daarmee wordt het niet per se leuker, maar hopelijk zien we dan wel dat het dragelijker is dan we in eerste instantie dachten. Vaak ligt er namelijk onbegrip aan ten grondslag. Onbegrip is niet alleen iets van onze tijd; we zien het ook dui...

20ste zondag door het jaar B

  Proficiat! Zalige Communie! Het zijn woorden die ik waarschijnlijk aan het einde van elke Mis wel uitspreek. Zelf hoor ik het al het grootste gedeelte van mijn leven, sinds ik misdienaartje werd. Als kind vond ik het al een mooie opmerking, het klinkt een beetje als gefeliciteerd! In de Mis ontvangen we een prachtig geschenk en daar mogen we elkaar wel mee feliciteren… Alleen doe ik de groet daarmee tekort. Proficiat stamt af van het Latijnse woord: proficere, dat kan je vertalen als: ‘voortgang maken’, oftewel: Ga zo door! We ontvangen de Communie, prachtig! Daar houdt het niet bij op: het mag ook vrucht dragen in ons leven als we de wereld weer instappen: Proficiat! Doe er iets goeds mee en ga voort op de ingeslagen weg.  Dat klinkt prachtig, maar het is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Dat merken we in ieder geval in deze afgelopen weken. We lezen nu al voor de 5e week uit de Broodrede, zoals Johannes deze in zijn Evangelie heeft opgeschreven. Dit begon met de Br...

23ste zondag door het jaar B

  Alweer enige tijd geleden zag ik een straatinterview op tv waarin aan een voorbijganger werd gevraagd of we tegenwoordig nog wel alles mogen zeggen. Die bewuste persoon maakte van zijn hart geen moordkuil en zei dat het niet meer kan. Alles is gevoelig, zo zei hij, en je kunt inderdaad niets meer zeggen. De interviewer ging hierop door en vroeg wat er dan niet meer gezegd zou mogen worden. Hierop volgde een hele lijst met hete hangijzers; één voor één werden ze opgenoemd. De interviewer ging nog wat verder: “Dat mag je dus allemaal niet meer zeggen?” “Nee”, bevestigde de ander, waarop de geslepen interviewer zei: “Maar u heeft het net wel gezegd.” Het is een wat flauw voorbeeld, want we leven in een wereld waar men soms meer tegenover elkaar dan naast elkaar lijkt te staan, en de polarisatie overal aanwezig lijkt. De gevoeligheden liggen aan de oppervlakte en, hoe goed je ook je best doet, op tenen gaan staan is bijna niet te vermijden. Het is natuurlijk de vraag of het daadw...