Doorgaan naar hoofdcontent

Heilig Hart van Jezus (2025)

 

Liefde is overal. Zet de radio maar aan en ieder liedje gaat er bijna over. De zoete zwijmelfilms draaien overuren. Ook op sociale media, in tijdsschriften en datingprogramma’s in alle soorten en maten; liefde is overal. Althans een bepaalde manier van liefde. Het is een liefde die toch vaak wat vluchtig is of aan voorwaarden moet voldoen. Een tijdje terug zag ik  een wonderlijk TV-programma “Lang leve de liefde”. Twee mensen worden samen in een huis gezet en wij kijken mee. Vanaf de eerste voorzichtige kennismaking; de onvermijdelijke pasta die op tafel gezet wordt en de discussie wie de bank of het bed krijgt. We zijn getuige van de eerste blikken, de spanning, de verwachtingen, de ongemakkelijkheid en teleurstellingen. Bij de evaluatie kiest men er toch vaak voor om niet samen verder te gaan. Vaak wordt er dan genoemd dat er wel een vriendschappelijke klik is, maar de romantische ontbreekt. Volgens mij loopt het spaak omdat men binnenstapt met een lijstje, vol wensen, eisen, dromen – en daar moet de ander maar aan voldoen. Er worden berekeningen gemaakt en makkelijk weer verder gekeken. Je bent dan niet op zoek naar liefde, maar naar aantrekkingskracht, een onbestemd gevoel of de Hollywoodervaring van jongen ontmoet meisje en ze leefden nog lang en gelukkig. Liefde, echte liefde, is iets anders. Dat is waar het Feest vandaag van getuigd. Als we het Heilig Hart van Jezus vieren staat er waarlijke liefde centraal. Geen emotionele bevlieging, maar een liefde die trouw is, die pijn verdraagt, die blijft, zelfs tot het uiterste. Het Heilig Hart is geen leuk symbool, maar juist het kloppende middelpunt van Gods liefde voor ons, voor de wereld waarin wij leven.

Die liefde komen we op het spoor in het Evangelie, waarin Jezus spreekt over de goede herder, die de 99 schapen achterlaat om dat éne verlorene te zoeken. Dat is een absurd beeld. Als je een beetje verstand bezit neem je dat risico toch niet en toch is dat wat liefde bewerkstelligd. Jezus laat zien dat ieder mens ertoe doet. Geen enkele persoon is verloren genoeg om niet bemind te worden. Het Hart van Jezus is een hart dat klopt voor ieder van ons, ondanks alle mitsen en maren die we misschien zelf zien.

We zijn gewoon Gods geliefde kinderen, of we dat nu willen of niet. Zijn liefde, Zijn Hart gaat uit naar ons en die liefde mogen we beantwoorden. We kunnen namelijk liefhebben, omdat God ons het eerste heeft liefgehad. (cf. 1 Joh. 4,19)

Daar wijst paus Franciscus ons ook op in zijn laatste encycliek Dilexit Nos. God heeft ons lief, niet omdat we het verdienen maar omdat God liefde is. Die liefde is er al en wij mogen het in vrijheid liefdevol beantwoorden. Dat verandert alles. Ons bidden, onze dienstbaarheid en hoe we met elkaar omgaan. Het komt voort uit die liefde die God in ons hart heeft gestort. Die liefde staat soms onder druk, zo lijkt het in ieder geval soms. De wereld is soms snel, hard en onverschillig. Het Heilig Hart laat iets anders zien. De liefde van Christus is een krachtbron. Daar mogen we onze hoop op richten en vertrouwen uit putten. De liefde kan dan niet anders dan concreet worden in de zorg voor de mensen om ons heen en voor de wereld waarin wij leven. De liefde van Christus is niet alleen een vrome gedachte, maar het mag concreet worden in ons handelen. Geen woorden, maar daden.

In een tijd waarin liefde meer lijkt op een statusupdate die je kunt liken, of tot uiting komt in succes, uiterlijkheden of in wat goed voelt, mogen wij een ander geluid laten horen. De liefde van het Heilig Hart van Jezus is trouw, ook als het moeilijk wordt. Ze is dienstbaar, ook als het ongemakkelijk is. In een wereld waar mensen snel worden weggeswiped en afgeschreven, nodigt Jezus ons uit om elkaars waardigheid te blijven zien; met zijn hart als kompas. 

Dat mag een richtsnoer zijn. In dat licht mogen we vandaag ook nadenken over die liefde en nagaan of we het herkennen. Zijn er momenten geweest dat jij die liefde ontvangen hebt? Dat je er iets van heb mogen ervaren? Momenten dat jij je echt gezien wist? Van hart tot hart? Heb je kansen gehad om zo lief te hebben? Het is liefhebben omwille van de ander, zoals de heilige Thomas zegt. Een liefde die zichzelf weggeeft. Ja? proficiat! Nee? Dan is er altijd ruimte voor groei. Als leerlingen van de Heer zijn we ook pelgrims van hoop. We worden uitgedaagd om mensen te zijn die, zoals Christus, niet langs elkaar heen leven, maar met open ogen en open hart samen op weg gaan. Zo mogen we kansen zien om vanuit die liefde te leven. Het Heilig Hart van Jezus klopt voor jou en die ware liefde is het verspreiden waard. Amen.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

21ste zondag door het jaar B

  Soms kunnen we in de Bijbel teksten tegenkomen die wat ongemakkelijk aanvoelen. Het is dan gemakkelijk om ze over te slaan en het er vooral niet over te hebben. Op die manier houden we het leuk en gezellig. Tegelijkertijd doen we die teksten daarmee tekort en sluiten we ons af voor de boodschap die ze ons te brengen hebben. Ooit kreeg ik een Bijbeltje, een klein boekje waar alle ingewikkelde teksten uit waren geknipt. Als je het doorbladerde, waren er soms woorden weg, maar ook hele zinnen en hoofdstukken. Je hield een gatenkaas over waar niets van te breien was. De kern ontbrak. Ook dat zal niet de bedoeling zijn. Moeilijke teksten, en hetzelfde geldt voor ingewikkelde situaties en nare omstandigheden, zullen we onder ogen moeten komen. Daarmee wordt het niet per se leuker, maar hopelijk zien we dan wel dat het dragelijker is dan we in eerste instantie dachten. Vaak ligt er namelijk onbegrip aan ten grondslag. Onbegrip is niet alleen iets van onze tijd; we zien het ook dui...

20ste zondag door het jaar B

  Proficiat! Zalige Communie! Het zijn woorden die ik waarschijnlijk aan het einde van elke Mis wel uitspreek. Zelf hoor ik het al het grootste gedeelte van mijn leven, sinds ik misdienaartje werd. Als kind vond ik het al een mooie opmerking, het klinkt een beetje als gefeliciteerd! In de Mis ontvangen we een prachtig geschenk en daar mogen we elkaar wel mee feliciteren… Alleen doe ik de groet daarmee tekort. Proficiat stamt af van het Latijnse woord: proficere, dat kan je vertalen als: ‘voortgang maken’, oftewel: Ga zo door! We ontvangen de Communie, prachtig! Daar houdt het niet bij op: het mag ook vrucht dragen in ons leven als we de wereld weer instappen: Proficiat! Doe er iets goeds mee en ga voort op de ingeslagen weg.  Dat klinkt prachtig, maar het is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Dat merken we in ieder geval in deze afgelopen weken. We lezen nu al voor de 5e week uit de Broodrede, zoals Johannes deze in zijn Evangelie heeft opgeschreven. Dit begon met de Br...

23ste zondag door het jaar B

  Alweer enige tijd geleden zag ik een straatinterview op tv waarin aan een voorbijganger werd gevraagd of we tegenwoordig nog wel alles mogen zeggen. Die bewuste persoon maakte van zijn hart geen moordkuil en zei dat het niet meer kan. Alles is gevoelig, zo zei hij, en je kunt inderdaad niets meer zeggen. De interviewer ging hierop door en vroeg wat er dan niet meer gezegd zou mogen worden. Hierop volgde een hele lijst met hete hangijzers; één voor één werden ze opgenoemd. De interviewer ging nog wat verder: “Dat mag je dus allemaal niet meer zeggen?” “Nee”, bevestigde de ander, waarop de geslepen interviewer zei: “Maar u heeft het net wel gezegd.” Het is een wat flauw voorbeeld, want we leven in een wereld waar men soms meer tegenover elkaar dan naast elkaar lijkt te staan, en de polarisatie overal aanwezig lijkt. De gevoeligheden liggen aan de oppervlakte en, hoe goed je ook je best doet, op tenen gaan staan is bijna niet te vermijden. Het is natuurlijk de vraag of het daadw...